dinsdag 20 oktober 2009

Zwaar aan de drank....

Omdat we van de vorige chocolade-les nog veel vulling overhadden, was een onderdeel van vanavond het afwerken daarvan.Het eindresultaat mocht er best wezen, toch?
Hier lagen de vullingen weer klaar om versneden en afgewerkt te worden.
Nadat ze van een laagje chocolade voorzien waren, gingen deze transfervellen eroverheen, zodat je dat leuke printje krijgt. Best simpel eigenlijk.
Wat een muts hè.... Maar dat was niet alles. Vandaag stond eindelijk het onderwerp likeurpralines op het programma. Daar had ik vanaf het begin van de cursus vorig jaar al zin in. Het is de bedoeling dat de vloeibaar blijvende likeur wordt opgesloten in een dun suikerkorstje. Daar doe je dan later een chocoladelaagje omheen. Om dat voor elkaar te krijgen waren er weer allerlei handige gadgets. Om te beginnen een malletje zoals hierboven; een plankje met daarop bonbonnetjes van gips.
Dan heb je nog een bak met voorverwarmde tarwezetmeel nodig. Hier maak je met de mal afdrukken in.
Ondertussen maak je een suiker/water oplossing waarbij je een deel likeur + een deel 96 procent alcohol giet.
In dit geval is het een bananenlikeur. Dat levert een mooi geel schuimbadje op.
En dan vullen maar.... Het tarwezetmeel in de bak is puur voor de kristallisatie, het mengt zich niet met de ingespoten likeur. Vanuit de likeur zelf ontstaat het suikerkorstje, zoals je bij bv melk een velletje kan hebben. Maar het zetmeel met de vloeistof op de juiste temperatuur, zorgt ervoor dat de vloeistof niet door de hele bak gaat zwemmen.
Bijna jammer dat je de kleur straks niet meer kan zien.... Zo maakten we nog een paar andere smaken. Je kan allerlei soorten likeur gebruiken mits er maar meer dan 19 procent alcohol in zit.
Zodra de kleur wat doffer begint te worden strooi je ook over de bovenzijde zetmeel. En dan is het een kwestie van wachten. Na 6 uur moet je ze omkeren. Maar dat is voor iemand anders morgen een leuk klusje. Dan zijn wij al naar huis.
Nu bleef alleen nog een volle tafel met bonbons over. Het laatste klusje was dan ook de doosjes vullen. Met 2 volle verpakkingen de man vertrokken we weer huiswaarts....




















Geen opmerkingen: